Kahwin 40 tahun, cerai. Kahwin 5 tahun, cerai. Kahwin tak sampai 24 jam, pun ada yang cerai (di sebuah negeri di pantai timur). Bilakah masanya hati berubah dari sayang kepada benci? Kalau sayang itu boleh dikira, katakan ia 100% hari ini. kemudian bila bergaduh sikit demi sedikit, akan berkurang 5% sehinggalah akhirnya tinggal 0%. Kadang2

KENAPA KITA (ISTERI) KERJA?

KENAPA KITA (ISTERI) KERJA? Katakan gaji bersih sebulan rm2,000. Dan katakan suami dah tanggung sepenuhnya bayaran tempat tinggal dan beli bahan masakan di rumah. Perbelanjaan utk isteri pergi kerja sebulan:- – bayar ansuran kereta: rm500 – Tol & minyak pergi kerja (rm10 x 20hari): rm200 – lunch kat tempat kerja (rm10 x 20hari): rm200 –

BILA DIMADUKAN SENYAP-SENYAP…

Mendengar rintihan seorang isteri (tua) mengenai status yang diduakan (dan tidak mendapat keadilan) has always not been easy for me. Mungkin sebab saya juga seorang isteri, saya juga merasai susah-payah membina keluarga bersama suami, apatah lagi di awal perkahwinan. Jadi saya sangat faham kekecewaan si isteri (tua) bila mendapat tahu suaminya berkahwin senyap2 setelah berharta.

MENCARI BAHAGIA

BAHAGIA atau BERDAMAILAH…. Walaupun saya peguam yang dapat rezeki bila orang lain bermasalah, tapi saya juga seorang isteri dan ibu yang terkesan bila lihat orang lain bermasalah. Once while travelling together in a car, a client overheard my phone conversation with my husband and she commented “i envy you, boleh cakap manja dgn husband. My

WARKAH BUAT ISTERI YANG NAK BERPISAH…..

Puan, Dalam Islam memang ada disediakan jalan keluar untuk suami/isteri dari sesuatu pernikahan. Ada talaq, fasakh, khuluq, ta’liq, li’an, zihar. Semua jenis cerai ni ada maksud dan tujuan tersendiri, ikut kes masing2. Pointnya, ISLAM beri jalan keluar pada kedua2nya. Yg kata isteri minta cerai tu haram, mohon suami check balik nas atau fatwa mana yg

MENGENALI NOMBOR KES ANDA

Anda terima satu notis kehadiran ke Majlis Sulh, atau satu surat Saman, atau satu Notis Permohonan yang memanggil anda ke Mahkamah Syariah pada hari tertentu? Pada kebanyakan orang awam, sukar mengetahui apakah tuntutan yang telah dibuat oleh Plaintif/Pemohon terhadap anda sebagai Defendan/Responden dalam kes tersebut. Sebenarnya, jika anda lihat kepada nombor kes anda, anda boleh

WASPADA DALAM PERKAHWINAN

5 PERKARA SEMUA SUAMI/ISTERI PERLU CELIK Bercakap daripada pengalaman mengendalikan dan mendalami kes-kes syariah, saya dapati banyak suami/isteri yang menghadapi masalah rumahtangga berdepan dengan masalah yang lebih besar apabila ingin menuntut cerai atau menuntut hak mereka di bawah undang-undang untuk harta sepencarian, nafkah tertunggak, hutang dalam perkahwinan, hak jagaan anak dan pelbagai lagi tuntutan lain.  Hakikatnya,