NUSYUZ – Kesannya

Nusyuz dari segi undang-undang ada bezanya dari pemahaman kebanyakan orang. Peruntukan dalam enakmen/akta negeri masing-masing hanyalah memperuntukkan nusyuz sebagai halangan kepada isteri menuntut nafkah. Dan itupun terhad kepada tempoh isteri disabitkan nusyuz sahaja. Ini bermakna di Mahkamah Syariah, nusyuz hanya boleh difailkan oleh suami terhadap isteri, tidak boleh difailkan isteri terhadap suami. Untuk mendapatkan sabitan

MASIH RAMAI YANG TAK TAHU…

No such thing as breakup s*x (for muslims yg nak bercerai di mahkamah syariah). If you want to have your divorce, make sure datang court dalam keadaan suci tanpa disetubuhi (tiada hubungan kelamin sejak suci dari last period). If not, kebanyakan mahkamah tak beri kebenaran untuk lafaz cerai. Kena tunggu period baru, then suci semula,

KENAPA ADA KES SYARIAH LAMBAT SELESAI, DAN APA PERLU DILAKUKAN UNTUK MEMPERCEPATKAN PENYELESAIANNYA

Serahan dokumen – kes yang dimulakan oleh seorang Plaintif wajib diserahkan ke diri kepada Defendan, bermakna perlu serah ke tangan Defendan. Jika anda menggunakan khidmat penghantar serah Mahkamah, dan serahan perlu dibuat di luar negeri, atau alamat Defendan yang terkini tidak diketahui, kes tidak boleh diteruskan sehinggalah Defendan dibuktikan telah menerima dokumen tersebut. Oleh itu,

NAK RUJUK TAKNAK RUJUK

Lafaz rujuk sama seperti lafaz cerai. Boleh dilafaz tanpa persetujuan isteri. Tetap sah jika sempurna rukun dan syarat. Cuma, undang-undang Malaysia beri peluang kepada isteri untuk tidak setuju hidup bersama semula. Jika isteri tidak setuju hidup bersama semula, tidak menjadikan rujuk itu tidak sah. Namun isteri boleh memilih untuk bercerai semula apabila tidak setuju hidup

KEUTAMAAN BAHAGIAN HARTA PUSAKA

PEMBAHAGIAN PUSAKA SELEPAS KEMATIAN Bila si mati meninggalkan harta, waris kena selesaikan ikut urutan ni:- 1. Kos kebumi 2. Ada baki, selesaikan Hutang dengan Allah (nazar, badal haji, fidyah dll) dan hutang dengan manusia (loan rumah, personal loan, loan kete, credit card, hutang arrahnu, hutang main kutu, hutang pinjam duit kawan dll) 3. Ada baki,

Kahwin 40 tahun, cerai. Kahwin 5 tahun, cerai. Kahwin tak sampai 24 jam, pun ada yang cerai (di sebuah negeri di pantai timur). Bilakah masanya hati berubah dari sayang kepada benci? Kalau sayang itu boleh dikira, katakan ia 100% hari ini. kemudian bila bergaduh sikit demi sedikit, akan berkurang 5% sehinggalah akhirnya tinggal 0%. Kadang2

ALAMAT MANA?

Nak failkan kes di mana-mana Mahkamah Syariah, perkara pertama akan ditanya kepada orang yang nak memfailkan kes adalah “alamat mana?” Kena ambil tahu, supaya takdelah perlu berulang-alik ke mahkamah akibat tersilap pergi court, silap prepare dokumen dan sebagainya. Bayangkan dah travel ke Mahkamah Jalan Duta selepas tunggu booking slot 2 bulan, rupanya silap, patutnya bidangkuasa

KENAPA KITA (ISTERI) KERJA?

KENAPA KITA (ISTERI) KERJA? Katakan gaji bersih sebulan rm2,000. Dan katakan suami dah tanggung sepenuhnya bayaran tempat tinggal dan beli bahan masakan di rumah. Perbelanjaan utk isteri pergi kerja sebulan:- – bayar ansuran kereta: rm500 – Tol & minyak pergi kerja (rm10 x 20hari): rm200 – lunch kat tempat kerja (rm10 x 20hari): rm200 –

BILA DIMADUKAN SENYAP-SENYAP…

Mendengar rintihan seorang isteri (tua) mengenai status yang diduakan (dan tidak mendapat keadilan) has always not been easy for me. Mungkin sebab saya juga seorang isteri, saya juga merasai susah-payah membina keluarga bersama suami, apatah lagi di awal perkahwinan. Jadi saya sangat faham kekecewaan si isteri (tua) bila mendapat tahu suaminya berkahwin senyap2 setelah berharta.