KEUTAMAAN BAHAGIAN HARTA PUSAKA

PEMBAHAGIAN PUSAKA SELEPAS KEMATIAN Bila si mati meninggalkan harta, waris kena selesaikan ikut urutan ni:- 1. Kos kebumi 2. Ada baki, selesaikan Hutang dengan Allah (nazar, badal haji, fidyah dll) dan hutang dengan manusia (loan rumah, personal loan, loan kete, credit card, hutang arrahnu, hutang main kutu, hutang pinjam duit kawan dll) 3. Ada baki,

Kahwin 40 tahun, cerai. Kahwin 5 tahun, cerai. Kahwin tak sampai 24 jam, pun ada yang cerai (di sebuah negeri di pantai timur). Bilakah masanya hati berubah dari sayang kepada benci? Kalau sayang itu boleh dikira, katakan ia 100% hari ini. kemudian bila bergaduh sikit demi sedikit, akan berkurang 5% sehinggalah akhirnya tinggal 0%. Kadang2

ALAMAT MANA?

Nak failkan kes di mana-mana Mahkamah Syariah, perkara pertama akan ditanya kepada orang yang nak memfailkan kes adalah “alamat mana?” Kena ambil tahu, supaya takdelah perlu berulang-alik ke mahkamah akibat tersilap pergi court, silap prepare dokumen dan sebagainya. Bayangkan dah travel ke Mahkamah Jalan Duta selepas tunggu booking slot 2 bulan, rupanya silap, patutnya bidangkuasa

KENAPA KITA (ISTERI) KERJA?

KENAPA KITA (ISTERI) KERJA? Katakan gaji bersih sebulan rm2,000. Dan katakan suami dah tanggung sepenuhnya bayaran tempat tinggal dan beli bahan masakan di rumah. Perbelanjaan utk isteri pergi kerja sebulan:- – bayar ansuran kereta: rm500 – Tol & minyak pergi kerja (rm10 x 20hari): rm200 – lunch kat tempat kerja (rm10 x 20hari): rm200 –

BILA DIMADUKAN SENYAP-SENYAP…

Mendengar rintihan seorang isteri (tua) mengenai status yang diduakan (dan tidak mendapat keadilan) has always not been easy for me. Mungkin sebab saya juga seorang isteri, saya juga merasai susah-payah membina keluarga bersama suami, apatah lagi di awal perkahwinan. Jadi saya sangat faham kekecewaan si isteri (tua) bila mendapat tahu suaminya berkahwin senyap2 setelah berharta.

KENALI DOKUMEN-DOKUMEN MAHKAMAH SYARIAH

SAMAN – dokumen ini difailkan oleh Plaintif untuk tuntutan yang melibatkan perbicaraan (jika tiada persetujuan dicapai semasa Majlis Sulh). Pihak-pihak dalam Saman dipanggil Plaintif dan Defendan. Saman ini bukan macam saman polis ye. Tidak semestinya jika kita terima saman bermakna kita pihak yang bersalah dan akan dihukum. Ia hanya bermaksud ia adalah satu kes yang

SIJIL FARAID – PERLU ATAU TIDAK?

Apabila berlaku kematian, bukan setiap kali itu kita wajib mendapatkan sijil faraid. Ia bergantung kepada apakah jenis aset yang terlibat dan siapakah waris kepada si mati. Pertamanya, pastikan dulu si mati TIADA HUTANG yang belum dilangsaikan. sekiranya ada hutang, apa2 aset si mati tidak boleh dibahagikan secara faraid sehinggalah hutang tersebut diselesaikan terlebih dahulu. Haram

MENCARI BAHAGIA

BAHAGIA atau BERDAMAILAH…. Walaupun saya peguam yang dapat rezeki bila orang lain bermasalah, tapi saya juga seorang isteri dan ibu yang terkesan bila lihat orang lain bermasalah. Once while travelling together in a car, a client overheard my phone conversation with my husband and she commented “i envy you, boleh cakap manja dgn husband. My

WARKAH BUAT ISTERI YANG NAK BERPISAH…..

Puan, Dalam Islam memang ada disediakan jalan keluar untuk suami/isteri dari sesuatu pernikahan. Ada talaq, fasakh, khuluq, ta’liq, li’an, zihar. Semua jenis cerai ni ada maksud dan tujuan tersendiri, ikut kes masing2. Pointnya, ISLAM beri jalan keluar pada kedua2nya. Yg kata isteri minta cerai tu haram, mohon suami check balik nas atau fatwa mana yg