PANDUAN UNTUK FILING SENDIRI KES SYARIAH (Selangor)

Siapa yang duduk Selangor dan nak handle sendiri (tak pakai lawyer) kes mahkamah syariah, tak susah, boleh je download borang kat:- https://www.jakess.gov.my/index.php/ms/muat-turun-borang (šŸ‡²šŸ‡¾ Kalau negeri lain nak guna pun boleh, tapi sebagai panduan bolehlah. Sebab rujukan kepada enakmen/akta tak sama untuk semua negeri, dan sesetengah negeri tak sama prosedur seperti selangor. Especially kes cerai. Macam-macam

PENGESAHAN NIKAH LUAR NEGARA

Assalamualaikum. . Hari ini kita sembang santai. saya nak cerita ringkas berkenaan prosedur pengesahan nikah yang dilakukan di luar negara. Cerita simple saja, kalau nak lebih detail sebab nak failkan sendiri pengesahan nikah di Mahkamah, kena hadir Mahkamah dan tanya di sana. atau lebih mudah lagi, jika ada duit, lantik peguam syarie dan peguam syarie

PERSEDIAAN KE MAHKAMAH UNTUK KES CERAI DENGAN PERSETUJUAN (TANPA PEGUAM)

Assalamualaikum. Saya senaraikan persediaan yang patut tuan/puan lakukan sekiranyaĀ akan menghadiri suatu pendengaran atau sebutan pertama kes cerai yang dipersetujui kedua-dua pihak dan tanpa kehadiran peguam. kalau sudah ada peguam, peguamlah yang akan beritahu apa persediaan yang perlu anda lakukan. 1. suami DAN isteri WAJIB HADIR SENDIRI. Tidak boleh hantar wakil, tidak boleh secara video conference,

SAMAN ORANG KETIGA

Saya sering ditanya orang awam berkenaan dengan saman orang ketiga. Mungkin keranaĀ beberapa artikel dalam surat khabar online yang giat disebarkan memberikan harapan kepada pasangan yang teraniaya akibat pihak ketiga yang cuba menggugat keharmonian rumah tangga mereka. Tapi ada beberapa perkara yang saya rasa wajar diperjelaskan lagi agar masyarakat sedar apakah realiti berkenaan saman orang ketiga