NAK RUJUK TAKNAK RUJUK

Lafaz rujuk sama seperti lafaz cerai. Boleh dilafaz tanpa persetujuan isteri. Tetap sah jika sempurna rukun dan syarat. Cuma, undang-undang Malaysia beri peluang kepada isteri untuk tidak setuju hidup bersama semula. Jika isteri tidak setuju hidup bersama semula, tidak menjadikan rujuk itu tidak sah. Namun isteri boleh memilih untuk bercerai semula apabila tidak setuju hidup

ALAMAT MANA?

Nak failkan kes di mana-mana Mahkamah Syariah, perkara pertama akan ditanya kepada orang yang nak memfailkan kes adalah “alamat mana?” Kena ambil tahu, supaya takdelah perlu berulang-alik ke mahkamah akibat tersilap pergi court, silap prepare dokumen dan sebagainya. Bayangkan dah travel ke Mahkamah Jalan Duta selepas tunggu booking slot 2 bulan, rupanya silap, patutnya bidangkuasa

KENALI DOKUMEN-DOKUMEN MAHKAMAH SYARIAH

SAMAN – dokumen ini difailkan oleh Plaintif untuk tuntutan yang melibatkan perbicaraan (jika tiada persetujuan dicapai semasa Majlis Sulh). Pihak-pihak dalam Saman dipanggil Plaintif dan Defendan. Saman ini bukan macam saman polis ye. Tidak semestinya jika kita terima saman bermakna kita pihak yang bersalah dan akan dihukum. Ia hanya bermaksud ia adalah satu kes yang

PANDUAN UNTUK FILING SENDIRI KES SYARIAH (Selangor)

Siapa yang duduk Selangor dan nak handle sendiri (tak pakai lawyer) kes mahkamah syariah, tak susah, boleh je download borang kat:- https://www.jakess.gov.my/index.php/ms/muat-turun-borang (🇲🇾 Kalau negeri lain nak guna pun boleh, tapi sebagai panduan bolehlah. Sebab rujukan kepada enakmen/akta tak sama untuk semua negeri, dan sesetengah negeri tak sama prosedur seperti selangor. Especially kes cerai. Macam-macam

PENGESAHAN NIKAH LUAR NEGARA

Assalamualaikum. . Hari ini kita sembang santai. saya nak cerita ringkas berkenaan prosedur pengesahan nikah yang dilakukan di luar negara. Cerita simple saja, kalau nak lebih detail sebab nak failkan sendiri pengesahan nikah di Mahkamah, kena hadir Mahkamah dan tanya di sana. atau lebih mudah lagi, jika ada duit, lantik peguam syarie dan peguam syarie

PERSEDIAAN KE MAHKAMAH UNTUK KES CERAI DENGAN PERSETUJUAN (TANPA PEGUAM)

Assalamualaikum. Saya senaraikan persediaan yang patut tuan/puan lakukan sekiranya akan menghadiri suatu pendengaran atau sebutan pertama kes cerai yang dipersetujui kedua-dua pihak dan tanpa kehadiran peguam. kalau sudah ada peguam, peguamlah yang akan beritahu apa persediaan yang perlu anda lakukan. 1. suami DAN isteri WAJIB HADIR SENDIRI. Tidak boleh hantar wakil, tidak boleh secara video conference,

SAMAN ORANG KETIGA

Saya sering ditanya orang awam berkenaan dengan saman orang ketiga. Mungkin kerana beberapa artikel dalam surat khabar online yang giat disebarkan memberikan harapan kepada pasangan yang teraniaya akibat pihak ketiga yang cuba menggugat keharmonian rumah tangga mereka. Tapi ada beberapa perkara yang saya rasa wajar diperjelaskan lagi agar masyarakat sedar apakah realiti berkenaan saman orang ketiga

HARTA SEPENCARIAN

HARTA SEPENCARIAN Tahukah anda, bukan si isteri saja layak tuntut harta sepencarian, suami pun layak juga. Di Mahkamah Syariah, suatu permohonan pembahagian harta sepencarian boleh dimohon apabila berlaku salah satu daripada 3 keadaan:- 1. Suami isteri bercerai 2. Suami berpoligami 3. Suami atau isteri meninggal dunia Bila berlaku salah satu daripada perkara di atas, suatu