MENCARI BAHAGIA

BAHAGIA atau BERDAMAILAH…. Walaupun saya peguam yang dapat rezeki bila orang lain bermasalah, tapi saya juga seorang isteri dan ibu yang terkesan bila lihat orang lain bermasalah. Once while travelling together in a car, a client overheard my phone conversation with my husband and she commented “i envy you, boleh cakap manja dgn husband. My

WARKAH BUAT ISTERI YANG NAK BERPISAH…..

Puan, Dalam Islam memang ada disediakan jalan keluar untuk suami/isteri dari sesuatu pernikahan. Ada talaq, fasakh, khuluq, ta’liq, li’an, zihar. Semua jenis cerai ni ada maksud dan tujuan tersendiri, ikut kes masing2. Pointnya, ISLAM beri jalan keluar pada kedua2nya. Yg kata isteri minta cerai tu haram, mohon suami check balik nas atau fatwa mana yg

PANDUAN UNTUK FILING SENDIRI KES SYARIAH (Selangor)

Siapa yang duduk Selangor dan nak handle sendiri (tak pakai lawyer) kes mahkamah syariah, tak susah, boleh je download borang kat:- https://www.jakess.gov.my/index.php/ms/muat-turun-borang (🇲🇾 Kalau negeri lain nak guna pun boleh, tapi sebagai panduan bolehlah. Sebab rujukan kepada enakmen/akta tak sama untuk semua negeri, dan sesetengah negeri tak sama prosedur seperti selangor. Especially kes cerai. Macam-macam

PENGESAHAN NIKAH LUAR NEGARA

Assalamualaikum. . Hari ini kita sembang santai. saya nak cerita ringkas berkenaan prosedur pengesahan nikah yang dilakukan di luar negara. Cerita simple saja, kalau nak lebih detail sebab nak failkan sendiri pengesahan nikah di Mahkamah, kena hadir Mahkamah dan tanya di sana. atau lebih mudah lagi, jika ada duit, lantik peguam syarie dan peguam syarie

PERSEDIAAN KE MAHKAMAH UNTUK KES CERAI DENGAN PERSETUJUAN (TANPA PEGUAM)

Assalamualaikum. Saya senaraikan persediaan yang patut tuan/puan lakukan sekiranya akan menghadiri suatu pendengaran atau sebutan pertama kes cerai yang dipersetujui kedua-dua pihak dan tanpa kehadiran peguam. kalau sudah ada peguam, peguamlah yang akan beritahu apa persediaan yang perlu anda lakukan. 1. suami DAN isteri WAJIB HADIR SENDIRI. Tidak boleh hantar wakil, tidak boleh secara video conference,

SAMAN ORANG KETIGA

Saya sering ditanya orang awam berkenaan dengan saman orang ketiga. Mungkin kerana beberapa artikel dalam surat khabar online yang giat disebarkan memberikan harapan kepada pasangan yang teraniaya akibat pihak ketiga yang cuba menggugat keharmonian rumah tangga mereka. Tapi ada beberapa perkara yang saya rasa wajar diperjelaskan lagi agar masyarakat sedar apakah realiti berkenaan saman orang ketiga

HARTA SEPENCARIAN

HARTA SEPENCARIAN Tahukah anda, bukan si isteri saja layak tuntut harta sepencarian, suami pun layak juga. Di Mahkamah Syariah, suatu permohonan pembahagian harta sepencarian boleh dimohon apabila berlaku salah satu daripada 3 keadaan:- 1. Suami isteri bercerai 2. Suami berpoligami 3. Suami atau isteri meninggal dunia Bila berlaku salah satu daripada perkara di atas, suatu

MAJLIS SULH – APA TU?

Assalamualaikum… Pastinya kalau kita ke Mahkamah Syariah akan terdengar berkenaan satu terma yang dipanggil “Majlis Sulh”. Banyak pihak masih tidak faham apakah yang dimaksudkan sebagai Majlis Sulh. Apakah dia Majlis Sulh? Ia adalah satu mesyuarat WAJIB di antara pihak-pihak yang berbalah dengan dipengerusikan oleh seorang pegawai Mahkamah. Peguam atau mana-mana orang yang bukan pihak yang