Talk to us. We want to help.

Our objective is to deliver transparent, quality and professional legal services in the hope of resolving our clients' legal issues in the most efficient manner whilst complying with the applicable laws and regulations.

CIVIL LITIGATION

We have the experience in handling civil disputes involving commercial and general civil litigation. Our lawyer has previously acted for several state governments, financial institutions, government-linked companies, non-governmental organisations, private companies and individuals. Our area of practice in civil litigation includes debt recovery (winding-up and bankruptcy), judicial review, oil and gas, shipping, commercial disputes and general civil disputes.

Read More

SYARIAH MATTERS

It is our passion to become a leading boutique syariah litigation firm in the country. We are offering a 'hybrid' civil and syariah legal service which is advantageous in Islamic inheritance matters. Our lawyer's early exposure in civil advocacy also gives us the confidence to offer you a quality representation in advocating your matters in the syariah courts. We can assist you in filing or defending matters involving issues before and during marriages, divorce and post-divorce issues (such as custody and division of property), hibah and inheritance matters, and many others. Our lawyer has licences in 10 states in Malaysia, i.e. Wilayah Persekutuan (KL, Putrajaya & Labuan), Selangor, Negeri Sembilan, Malacca, Perlis, Penang, Perak, Johor, Pahang and Kelantan.

Read More

PROPERTY TRANSACTIONS

Commonly termed as "conveyancing", we also provide the legal services of handling sale and purchase transactions and transfer of ownerships of properties by way of gift or hibah, private arrangement and more.

Read More

WARKAH BUAT ISTERI YANG NAK BERPISAH…..

Puan, Dalam Islam memang ada disediakan jalan keluar untuk suami/isteri dari sesuatu pernikahan. Ada talaq, fasakh, khuluq, ta’liq, li’an, zihar. Semua jenis cerai ni ada maksud dan tujuan tersendiri, ikut kes masing2. Pointnya, ISLAM beri jalan keluar pada kedua2nya. Yg kata isteri minta cerai tu haram, mohon suami check balik nas atau fatwa mana yg

PANDUAN UNTUK FILING SENDIRI KES SYARIAH (Selangor)

Siapa yang duduk Selangor dan nak handle sendiri (tak pakai lawyer) kes mahkamah syariah, tak susah, boleh je download borang kat:- https://www.jakess.gov.my/index.php/ms/muat-turun-borang (🇲🇾 Kalau negeri lain nak guna pun boleh, tapi sebagai panduan bolehlah. Sebab rujukan kepada enakmen/akta tak sama untuk semua negeri, dan sesetengah negeri tak sama prosedur seperti selangor. Especially kes cerai. Macam-macam

PENGESAHAN NIKAH LUAR NEGARA

Assalamualaikum. . Hari ini kita sembang santai. saya nak cerita ringkas berkenaan prosedur pengesahan nikah yang dilakukan di luar negara. Cerita simple saja, kalau nak lebih detail sebab nak failkan sendiri pengesahan nikah di Mahkamah, kena hadir Mahkamah dan tanya di sana. atau lebih mudah lagi, jika ada duit, lantik peguam syarie dan peguam syarie

PERSEDIAAN KE MAHKAMAH UNTUK KES CERAI DENGAN PERSETUJUAN (TANPA PEGUAM)

Assalamualaikum. Saya senaraikan persediaan yang patut tuan/puan lakukan sekiranya akan menghadiri suatu pendengaran atau sebutan pertama kes cerai yang dipersetujui kedua-dua pihak dan tanpa kehadiran peguam. kalau sudah ada peguam, peguamlah yang akan beritahu apa persediaan yang perlu anda lakukan. 1. suami DAN isteri WAJIB HADIR SENDIRI. Tidak boleh hantar wakil, tidak boleh secara video conference,

SAMAN ORANG KETIGA

Saya sering ditanya orang awam berkenaan dengan saman orang ketiga. Mungkin kerana beberapa artikel dalam surat khabar online yang giat disebarkan memberikan harapan kepada pasangan yang teraniaya akibat pihak ketiga yang cuba menggugat keharmonian rumah tangga mereka. Tapi ada beberapa perkara yang saya rasa wajar diperjelaskan lagi agar masyarakat sedar apakah realiti berkenaan saman orang ketiga

HARTA SEPENCARIAN

HARTA SEPENCARIAN Tahukah anda, bukan si isteri saja layak tuntut harta sepencarian, suami pun layak juga. Di Mahkamah Syariah, suatu permohonan pembahagian harta sepencarian boleh dimohon apabila berlaku salah satu daripada 3 keadaan:- 1. Suami isteri bercerai 2. Suami berpoligami 3. Suami atau isteri meninggal dunia Bila berlaku salah satu daripada perkara di atas, suatu

MAJLIS SULH – APA TU?

Assalamualaikum… Pastinya kalau kita ke Mahkamah Syariah akan terdengar berkenaan satu terma yang dipanggil “Majlis Sulh”. Banyak pihak masih tidak faham apakah yang dimaksudkan sebagai Majlis Sulh. Apakah dia Majlis Sulh? Ia adalah satu mesyuarat WAJIB di antara pihak-pihak yang berbalah dengan dipengerusikan oleh seorang pegawai Mahkamah. Peguam atau mana-mana orang yang bukan pihak yang

MENGENALI NOMBOR KES ANDA

Anda terima satu notis kehadiran ke Majlis Sulh, atau satu surat Saman, atau satu Notis Permohonan yang memanggil anda ke Mahkamah Syariah pada hari tertentu? Pada kebanyakan orang awam, sukar mengetahui apakah tuntutan yang telah dibuat oleh Plaintif/Pemohon terhadap anda sebagai Defendan/Responden dalam kes tersebut. Sebenarnya, jika anda lihat kepada nombor kes anda, anda boleh