Talk to us. We want to help.

Our objective is to deliver transparent, quality and professional legal services in the hope of resolving our clients' legal issues in the most efficient manner whilst complying with the applicable laws and regulations.

CIVIL LITIGATION

We have the experience in handling civil disputes involving commercial and general civil litigation. Our lawyer has previously acted for several state governments, financial institutions, government-linked companies, non-governmental organisations, private companies and individuals. Our area of practice in civil litigation includes debt recovery (winding-up and bankruptcy), judicial review, oil and gas, shipping, commercial disputes and general civil disputes.

Read More

SYARIAH MATTERS

It is our passion to become a leading boutique syariah litigation firm in the country. We are offering a 'hybrid' civil and syariah legal service which is advantageous in Islamic inheritance matters. Our lawyer's early exposure in civil advocacy also gives us the confidence to offer you a quality representation in advocating your matters in the syariah courts. We can assist you in filing or defending matters involving issues before and during marriages, divorce and post-divorce issues (such as custody and division of property), hibah and inheritance matters, and many others. Our lawyer has licences in 10 states in Malaysia, i.e. Wilayah Persekutuan (KL, Putrajaya & Labuan), Selangor, Negeri Sembilan, Malacca, Perlis, Penang, Perak, Johor, Pahang and Kelantan.

Read More

PROPERTY TRANSACTIONS

Commonly termed as "conveyancing", we also provide the legal services of handling sale and purchase transactions and transfer of ownerships of properties by way of gift or hibah, private arrangement and more.

Read More

BILA DIMADUKAN SENYAP-SENYAP…

Mendengar rintihan seorang isteri (tua) mengenai status yang diduakan (dan tidak mendapat keadilan) has always not been easy for me. Mungkin sebab saya juga seorang isteri, saya juga merasai susah-payah membina keluarga bersama suami, apatah lagi di awal perkahwinan. Jadi saya sangat faham kekecewaan si isteri (tua) bila mendapat tahu suaminya berkahwin senyap2 setelah berharta.

KENALI DOKUMEN-DOKUMEN MAHKAMAH SYARIAH

SAMAN – dokumen ini difailkan oleh Plaintif untuk tuntutan yang melibatkan perbicaraan (jika tiada persetujuan dicapai semasa Majlis Sulh). Pihak-pihak dalam Saman dipanggil Plaintif dan Defendan. Saman ini bukan macam saman polis ye. Tidak semestinya jika kita terima saman bermakna kita pihak yang bersalah dan akan dihukum. Ia hanya bermaksud ia adalah satu kes yang

SIJIL FARAID – PERLU ATAU TIDAK?

Apabila berlaku kematian, bukan setiap kali itu kita wajib mendapatkan sijil faraid. Ia bergantung kepada apakah jenis aset yang terlibat dan siapakah waris kepada si mati. Pertamanya, pastikan dulu si mati TIADA HUTANG yang belum dilangsaikan. sekiranya ada hutang, apa2 aset si mati tidak boleh dibahagikan secara faraid sehinggalah hutang tersebut diselesaikan terlebih dahulu. Haram

MENCARI BAHAGIA

BAHAGIA atau BERDAMAILAH…. Walaupun saya peguam yang dapat rezeki bila orang lain bermasalah, tapi saya juga seorang isteri dan ibu yang terkesan bila lihat orang lain bermasalah. Once while travelling together in a car, a client overheard my phone conversation with my husband and she commented “i envy you, boleh cakap manja dgn husband. My

WARKAH BUAT ISTERI YANG NAK BERPISAH…..

Puan, Dalam Islam memang ada disediakan jalan keluar untuk suami/isteri dari sesuatu pernikahan. Ada talaq, fasakh, khuluq, ta’liq, li’an, zihar. Semua jenis cerai ni ada maksud dan tujuan tersendiri, ikut kes masing2. Pointnya, ISLAM beri jalan keluar pada kedua2nya. Yg kata isteri minta cerai tu haram, mohon suami check balik nas atau fatwa mana yg

PANDUAN UNTUK FILING SENDIRI KES SYARIAH (Selangor)

Siapa yang duduk Selangor dan nak handle sendiri (tak pakai lawyer) kes mahkamah syariah, tak susah, boleh je download borang kat:- https://www.jakess.gov.my/index.php/ms/muat-turun-borang (🇲🇾 Kalau negeri lain nak guna pun boleh, tapi sebagai panduan bolehlah. Sebab rujukan kepada enakmen/akta tak sama untuk semua negeri, dan sesetengah negeri tak sama prosedur seperti selangor. Especially kes cerai. Macam-macam

PENGESAHAN NIKAH LUAR NEGARA

Assalamualaikum. . Hari ini kita sembang santai. saya nak cerita ringkas berkenaan prosedur pengesahan nikah yang dilakukan di luar negara. Cerita simple saja, kalau nak lebih detail sebab nak failkan sendiri pengesahan nikah di Mahkamah, kena hadir Mahkamah dan tanya di sana. atau lebih mudah lagi, jika ada duit, lantik peguam syarie dan peguam syarie

PERSEDIAAN KE MAHKAMAH UNTUK KES CERAI DENGAN PERSETUJUAN (TANPA PEGUAM)

Assalamualaikum. Saya senaraikan persediaan yang patut tuan/puan lakukan sekiranya akan menghadiri suatu pendengaran atau sebutan pertama kes cerai yang dipersetujui kedua-dua pihak dan tanpa kehadiran peguam. kalau sudah ada peguam, peguamlah yang akan beritahu apa persediaan yang perlu anda lakukan. 1. suami DAN isteri WAJIB HADIR SENDIRI. Tidak boleh hantar wakil, tidak boleh secara video conference,